Бустерите на ваксина срещу COVID-19 засилват защитата срещу тежки форми, включително

...
Бустерите на ваксина срещу COVID-19 засилват защитата срещу тежки форми, включително
Коментари Харесай

Бустерните ваксини срещу COVID-19 са с краткотраен ефект, установи проучване - Здраве

Бустерите на ваксина срещу COVID-19 ускоряват отбраната против тежки форми, в това число против скорошните разновидности на вируса, само че този резултат бързо понижава, съобщи Франс прес, базирайки се на френско изследване.

" Бустерните дози разрешиха да се ускори отбраната против риска от хоспитализация, само че тази отбрана остава лимитирана във времето ", споделят в умозаключение създателите на проучването, осъществено под патронажа на Националната организация по сигурност на медикаментите (ANSM).

Проучването към момента не е оповестено в научно списание. То е най-новото от поредност проучвания, които преглеждат успеваемостта на имунизациите против COVID-19, откогато те бяха въведени при започване на 2021 година

Ваксинацията против ковид, която във Франция е основана главно на ваксини на " Модерна " и " Пфайзер " / " Бионтех ", показва своята успеваемост против тежки форми, даже и да не понижава риска от заразяване в средносрочен или дълготраен проект.

Въпреки това, даже против хоспитализации, успеваемостта има наклонност да понижава с течение на времето, което накара здравните управляващи да провеждат акции за слагане на трета, четвърта и пета бустерни дози.

На този стадий обаче липсват данни за действителните изгоди от слагането на поредни бустерни дози, изключително след появяването на разновидността Омикрон. Последният, който има няколко подварианта, заобикаля по-лесно имунния отговор.

Новото проучване, осъществено под управлението на епидемиолога Махмуд Зурейк, обгръща пациенти, приети в болница с COVID-19 сред юни и октомври 2022 година Авторите му са сравнили техния имунизационен статус с този на контролна група.

На първо място откривателите са открили, че имунизациите са запазили добра успеваемост против риска от хоспитализация, даже в случаите на болест с Омикрон.

Това се отнася за хората, които са получили единствено първите две дози. Защитата обаче се усилва в допълнение посредством бустери: успеваемостта против хоспитализация се прави оценка на 45 % за първична имунизация, 56 % за трета доза и 75 % за четвъртата или петата доза.

Ефектът от тези бустерни дози обаче бързо понижава с течение времето. След шест месеца разликата е дребна спрямо хората, които са имали единствено една имунизация.

Следователно резултатите допускат, че имунизационните акции би трябвало да бъдат проведени по отношение на вълните от COVID-19 - предизвикателство, което се усложнява от обстоятелството, че те са доста по-чести и нередовни, в съпоставяне, да вземем за пример, със сезонния грип.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР